Att reklamera
Konsumentköplagen
Det är denna lag som reglerar det jag sysslar med och i den finns bestämmelser och beskrivningar som vid första anblick är precis så som man förväntar sig att lagtext ska vara skriven men om man går lite djupare så är det ändå ganska tydligt.
Enkelt uttryckt:
Varan ska stämma överens med avtalet i fråga om till exempel beskrivning, kvalitet & funktionalitet och det finns 3st krav på kunden.
- Felet ska finnas när du får varan
- Det ska vara mindre än tre år sedan du köpte den
- Du måste kontakta företaget du köpte varan hos inom 2 månader från att du upptäckte felet
Om det är en giltig reklamation så kan företaget lösa det på olika sätt:
- Du får en ny vara eller den befintliga repareras
- Man får prisavdrag på köpet
- Man annullerar hela köpet och skickar tillbaka varan
Skulle man dessutom som kund acceptera köpvillkor som är sämre än konsumentköplagen (tex via absurda köpvillkor som ingen läser) så gäller ej dessa då konsumentköplagen står över.
Goodwill-reklamation
Det är oftast detta sätt som jag använder mig av vid reklamationer och det spelar mer på att företaget inte vill förlora anseende eller kunder. Företaget kompenserar då oftast mer än vad konsumentköplagen kräver men ser det mer som en investering i att antingen slippa Bad-will eller att behålla den specifika kunden.
Här går det att ta ut svängarna mycket mer jämfört med att förhålla sig till en lagtext. Det är även ganska känt att vi i Sverige har ett bra konsumentskydd och det är inte många av företagen jag möter som ger sig in i konsumentköplagens paragrafer utan dom går hellre med på kundens yviga klagomål.
Kommentarer
Skicka en kommentar